Apelsin och Kanelpaaaj

Har dödens julpepp för tillfället. Gick runt på julavdelningen på blomsterlandet i lördags och ba möööös. I brist på pepparkakor och glögg blev det kanel och apelsinpaj istället! 
 
Jag använde mig av en pajform med löstagbar kant som hade en diameter på 24 cm. 
 
Kanelbotten:
100 g smör
2,6 dl vetemjöl
1/3 dl florsocker
2/3 äggula
1 tsk vatten
1/2 tsk kanel
 
Tärna smöret och nyp ihop det med mjölet, florsocker och kanel. Ha i äggulan och vattnet, nyp ihop. Lägg in och låt vila i kylskåpet en stund. När den är kall och lättarbetad, kavla ut den och klä pajformen. Grädda i ugnen i ca 10-13 minuter på 175 grader.
 
Apelsinkräm:
Skal + saft från en apelsin
0,75 dl vispgrädde
300g turkisk yoghurt
3 msk gelesocker
0,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
maizenaredning
 
Riv skalet mycket mycket fint, pressa ur saften och blanda ihop det med resten av ingredienserna utom maizena i en kastrull. Sjud och koka upp. Red till den får bra konsistens, den ska bli ganska tjock.
 
Yoghurtgrädde:
1 dl vispgrädde
2 dl turkisk yoghurt
En gnutta socker
 
Vispa grädden ganska hårt, vispa ner sockret och yoghurten. 
 
När apelsinkrämen har svalnat, häll den i pajskalet, och bre på yoghurtkrämen. Pudra över kanel. Den är bäst efter några timmar i kylskåp då den stelnat lite. Lättare att skära då. 
 
 
 
 
:)

Kommentera här: