0 Läs mer >>
Egentligen hade jag satt en julpynt/julfikagräns till första december. Men va katten, regler är till för att brytas. Kunde liksom inte hålla mig längre. 
 
:) 
 
Livets recept på lussekatter! 
ca 25 st
 
25g jäst (ett halvt paket)
100g mjukt smör
2,5 dl mjölk
75 g kesella
Lite salt
1 kuvert saffran
1 dl socker
ca 8-10 dl mjöl
 
Russin
 
Värm mjölken så den är fingervarm. Smula ner jästen i en bunke och rör ut med lite av mjölken. Blanda i resten av mjölken, saffran, salt och socker. Ha i kesellan och en hel del mjöl. Tärna det mjuka smöret och ha i det. Arbeta med degkrokar eller för hand, och ha i mer mjöl till det blir en bra deg. Låt den jäsa övertäckt i ca 30 minuter. Ta upp den och knåda till den lite på ett mjölat bakbord, forma till lussekatter. Jäs dem på en plåt i 30 minuter till, stick i russin, och grädda sen i ugnen ca 8-10 minuter. 
 
 
 
 
 
Synd bara synd att de tog slut så snabbt.........

Lussekatter

0 Läs mer >>
Har dödens julpepp för tillfället. Gick runt på julavdelningen på blomsterlandet i lördags och ba möööös. I brist på pepparkakor och glögg blev det kanel och apelsinpaj istället! 
 
Jag använde mig av en pajform med löstagbar kant som hade en diameter på 24 cm. 
 
Kanelbotten:
100 g smör
2,6 dl vetemjöl
1/3 dl florsocker
2/3 äggula
1 tsk vatten
1/2 tsk kanel
 
Tärna smöret och nyp ihop det med mjölet, florsocker och kanel. Ha i äggulan och vattnet, nyp ihop. Lägg in och låt vila i kylskåpet en stund. När den är kall och lättarbetad, kavla ut den och klä pajformen. Grädda i ugnen i ca 10-13 minuter på 175 grader.
 
Apelsinkräm:
Skal + saft från en apelsin
0,75 dl vispgrädde
300g turkisk yoghurt
3 msk gelesocker
0,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
maizenaredning
 
Riv skalet mycket mycket fint, pressa ur saften och blanda ihop det med resten av ingredienserna utom maizena i en kastrull. Sjud och koka upp. Red till den får bra konsistens, den ska bli ganska tjock.
 
Yoghurtgrädde:
1 dl vispgrädde
2 dl turkisk yoghurt
En gnutta socker
 
Vispa grädden ganska hårt, vispa ner sockret och yoghurten. 
 
När apelsinkrämen har svalnat, häll den i pajskalet, och bre på yoghurtkrämen. Pudra över kanel. Den är bäst efter några timmar i kylskåp då den stelnat lite. Lättare att skära då. 
 
 
 
 
:)

Apelsin och Kanelpaaa...

1 Läs mer >>
Superenkelt, supersnabbt, supergott. 
 
För åtta personer:
1 l grädde
2 dl gelesocker
1 vaniljstång
Hjortronsylt
 
Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Blanda ihop dem med sockret och grädden i en kastrull. Värm försiktigt och låt det koka i 30 sekunder. Häll upp i värmetåliga glas eller små skålar och låt svalna, ställ kallt. Klicka på lite sylt när pannakottan är fast och äääätttt. 
 
 
Pannakottan hade inte stelnat helt när jag fotade, så den gled lite i skålen.. / mvh glupsk tjej

Pannacotta

1 Läs mer >>
Vet inte hur många deciliter av denna chokladmousse jag slevat i mig i mina dar, svinigt gott! 
 
För två personer:
50g mörk choklad
1,25 dl grädde
1st äggula
 
Smält chokladen och låt den svalna. Vispa grädden. Rör i äggulan i chokladen, jätteviktigt att den har svalnat så inte ägget stelnar. Rör i lite av grädden i äggchokladen, och rör sedan ihop det med resten av grädden. Skeda upp i små formar eller glas, hyvla över mörk choklad med en potatisskalare, och ställ i kylskåpet en bra stund. 
 
 
 
 
 
 
 

Chokladmousse