1 Läs mer >>
 
Bakade denna för ett tag sedan, mäktig men otroligt god! :)  Den består av chokladbottnar, och jag har både täckt och fyllt den med en kolakräm. Givetvis skrev jag inte ner receptet så jag har inga exakta mått... Men det gick åt en burk kondenserad kokt mjölk och en hel del smör iallafall. Smöret vispades fluffigt innan jag tillsatte mjölken. Sedan siktade jag ner lite florsocker i taget till krämen fick en bra konsistens.
 

Kola och Chokladtårta

0 Läs mer >>
Yo! Kollade på Hela Sverige Bakar för några dagar sedan, och blev sjukligt sugen på prinsesstårta. Så jag bakade en, men istället för hallonsylt använde jag björnbärssylten som blev över efter mina whoopies, och då jag inte kunde använda marsipan blev det en egen variant. Så det blev en nästan prinsesstårta. God var den iallafall! :) 
 
Tårtbotten (använde en ganska liten form, har för mig att den är 18cm tvärs över)
2 st ägg
2 dl socker
2/3 dl kokande vatten
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
 
Vispa äggen och sockret fluffigt. Blanda ihop mjölet och bakpulvret för sig, och vänd ner det och det kokande vattnet med en slickepott i äggsmeten. Häll allt i en bröad form och grädda i nedre delen av ugnen i ca 25min (olika  i olika ugnar!!) i 175 grader. 
 
Då vissa i min familj är allergiska mot rått ägg har jag exprimenterat fram denna äggfria vaniljkräm.
 
Vaniljkräm utan ägg
2 dl grädde
2 dl mjölk
2 msk socker
1/2 vaniljstång
3,5 msk ljus maizena
 
Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Lägg dem och frökappseln i en kastrull tillsammans med grädden, mjölken och sockret. Sjud såsen, om den kokar för häftigt bränner den lätt fast, och vispa försiktigt under tiden. Häll i lite maizena i taget, och rör ut det väl så det inte blir några klumpar. Sjud till den är ganska tjock, och ta upp frökappseln när den är klar.
 
Då jag inte kunde använda riktig marsipan, gjorde jag en fuskvariant.
 
Marsipan utan mandel

3/4 dl vetemjöl
3/4 dl grädde
4 dl florsocker
 
Häll mjölet och grädden i en kastrull och värm till det har blivit en fast massa. Lägg massan i en bunke och sikta över florsockret i omgångar, knåda med en elvisp med degkrokar. Jag sparade lite vit deg till rosen, och färgade resten klassiskt grön. Låt degen vila i kylståpet en bra stund. Marsipanen var otroligt lättarbetad, blev glatt överaskad. Då både florsockret och bakplåtspappret var slut trodde jag att det skulle bli knepigt att kavla ut locket, men det gick superlätt. Jag kavlade ut det på en bakmatta i plast och mjölade försäkerhets skull pytte lite med mjölet i en tesil, men det hade inte behövts. Dock gick det sönder här och var när jag lade det över tårtan, men det berodde mest på mig då det var andra gången någonsin jag väckte tårta men ett lock. ;)
 
Vispad grädde
Björnbärssylt (jag använde färdig...)
 
När allt har svalnat, dela bottnen i tre delar. Bred på björnbärssylt på den understa, lägg på en ny och bre på vaniljkrämen. Lägg på den sista bottnen och spackla tårtan med hårt vispad grädde. Lägg på locket och pudra med florsocker. (Mitt var ju slut så jag tog vaniljsocker) Sätt på rosen och ät! :) 
 
När jag skulle fota tårtan undrade min lillebror om han kunde få rosen, jag nickade och sa självklart när jag har fotat klart. (tror jag sa det, men kanske bara tänkte det, var ganska fokuserad.) När jag skurit ut biten och ska sätta på rosen, är den borta. Eller hällften iallafall. Ena halvan håller han i, resten tuggar han på. Han: men du nickade ju!! :(  Haha, tur den var godare än den var fin. ;)
 
 
 
 
 
 
 

Nästan Prinsesstårta

0 Läs mer >>
Livets paj. Kallas ibland för kattens tårta eller banoffeepie, men då brukar man ha banan i. Själv är jag allergisk. Kul! :))) 
Här kommer receptet jag brukar använda. Himla söt men himla god. 
 
En burk kondenserad kokt mjölk (Jag köper färdigkokt, annars får man koka hela burken i några timmar)
13 st digestivekex
125 g smällt smör
 
2,5 dl vispad grädde
Choklad
 
Börja med att krossa kexen till smulor, jag brukar lägga dem i en påse och ha ihjäl dem med en kavel. Smält smöret, och blanda det med smulorna. Tryck sedan ut i en form och ställ i kylskåpet så att bottnen är hård och kall. Det är ett helvete att bre på kolan annars, bottnen följer liksom med och det blir inte alls bra. Öppna burken och bre på kolan, alltså den kokta kondenserade mjölken. Vispa grädden, och bre eller spritsa den på kolan, riv över lite choklad. 
 

Kolapaj med Grädde

1 Läs mer >>

Bakade whoopies med björnbärsfrosting innan. Blev riktigt gott! :)
 
Whoopies:
100g smält smör
1,5 dl socker
 
3 dl vetemjöl
Salt (salta ganska mycket eftersom frostingen är söt så det inte blir sockerchock)
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
 
1 ägg
0,5 dl mjölk
 
Smält smöret, låt det kallna, och rör ihop det med sockret. Elvispa ner ägget och mjölken. Blanda alla torra varor för sig och vänd ner dem. Spritsa ut på bakplåtspapper och
grädda i 175 grader. I min ugn tog det ca 11 minuter, men då är den också ganska långsam och jag gjorde kakorna rejäla.
 
Björnbärsfrosting:
 
140g mjukt smör
ca 2dl björnbärssylt
ca 6 dl florsocker
 
Elvispa smöret en bra stund så det blir mjukt och fluffigt. Tillsätt björnbärssylten, och vispa ner florsockret. Fortsätt vispa till dess att krämen är jämn och har en bra konsistens. Spritsa eller bre frostingen på en whoopie, och tryck på en annan lika stor.  

Vaniljwhoopies med bj...

0 Läs mer >>
Första inlägget. Yeey! :)
 
Vaniljcupcake modell mini med chokladsmörkräm. Själva cupcaken var inte mycket att hurra för då jag upptäckte att äggen var slut då jag skulle knäcka i dem i smeten... Bra där.  Såg okej ut, men var mest som en tjock pannkaka med vaniljstång. Frostingen däremot var otroligt god, en smörkräm med både 70% choklad och kakao.
 


  

:)))