0 Läs mer >>
Receptet räcker till 15 muffins :)
 
2 dl socker
2 tsk vaniljsocker
3 st ägg
1 dl mjölk
1 dl mjukt kardemummasmör (receptet till det finns i kardemummaknyten 2.0)
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1,5 dl lingon
En nypa salt
 
Elvispa samman socker, vaniljsocker och ägg till en fluffig smet. Blanda i kardemummasmöret och mjölken. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och vänd ner det i smeten. Blanda i lingonen. Fördela i 15 st muffinsformar och grädda till de får en fin färg i 200 grader.
Som ni märker är inte jag den som mäter med måttband och linjal i köket. Olika mjöl binder olika mycket vätska, och alla ugnar bränner olika. Därför stirrar jag mig inte blind på exakta minuter i ugnen och exakta dl mjöl i bulldegar. Man märker ju när degen inte vill ha mer mjöl och man ser ju när muffinsen är lagom gräddade i ugnen. Det brukar bli bäst då! 
 
 

Lingon och kardemumma...

0 Läs mer >>
Igår tänkte jag att nu är det minsann dags att försöka sig på ett recept med kokosmjöl istäliet för mandel i macarons. Det gick... *host*...  inte bra. Vi behöver inte prata om det mer alls, men det ledde i slutändan till att jag hade nio stycken äggulor liggande och skräpandes i kylskåpet.
 
Och idag när jag blev sugen på kardemummaknyten kom jag på den brillianta idén att ha alla gulor i degen iställlet för bara fyra som jag brukar ha. Och det blev  ju inte äckligt direkt! Jag utgick från mitt vanliga recept med vissa förändringar och höftningar. Så här gjorde jag och fick 24 st bullar:
 
Recept:
1 pkt torrjäst (ska motsvara 50g vanlig jäst)
1 msk malen kardemumma
1/2 tsk salt
1 dl socker
3 dl mjölk
9 st äggulor
200g mjukt smör
Vetemjöl
 
Häll torrjästen i en bunke, och värm mjölken till 45 grader. Häll mjölken i bunken med torrjäst och rör om. Ha i kardemumma, salt, socker och äggulor och rör om. Ha i ca 6 dl vetemjöl, smöret och arbeta samman till en smet. Fortsätt att hälla i ytterligare mjöl till degen blir mätt. Uppskattningsvis hade jag kanske i en 12 dl mjöl? Degen ska inte vara kompakt utan "lätt" liksom. När degen är fin och har släppt bunken som en liten boll, täck bunken med plastfilm eller en bakhandduk och låt den jäsa en halvtimme. 
 
Fyllning:
200g mjukt smör
0,5 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1,5 msk kardemumma (eller efter smak)
 
Elvispa samman allt.
 
Kavla ut degen lika stort som ett bakplåtspapper och bred på kardemummasmöret på hälften. Allt gick inte åt, så om du vill vara på den säkra sidan och baka sjukt goda muffins: spara en dl från början. Vik sedan ihop degen, och dela upp den 24 stycken remsor som du snurrar ihop. Lägg på plåt och jäs under bakhandduk i en halvtimme. 
 
Blanda sedan samman 3 msk strösocker med 1 msk kardemumma. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö sockerblandningen över bullarna. Grädda dem i 200 grader till de börjar få fin färg.
 
Innan ugnen:
 
Efter ugnen:
 
 

Kardemummaknyten 2.0

0 Läs mer >>
När jag fyllde alldeles för mycket *tår i ögat* för några månader sedan fick jag en premumeration på tidningen BAKA. Lätt bästa tidningen någonsin?! Så fina bilder, bra texter och goda recept. Igår gjorde jag rabarbersorbeten som var med i det senaste nummret, och lätt att jag tänker göra det igen! Det blev verkligen jättegott. Dock hade jag ingen glukossirap hemma men det gick vägen ändå. 
 
Det enda minuset var att på bilden i boken var kulorna vackert ljust rosafärgade. Har jag sagt att ljusrosa är min favoritfärg? Och om jag blev en smula besviken när min sorbet blev snorgul!? Får ta andra rabarber nästa gång. Men gott blev det. 
 
 
Skala och skölj 300gram rabarber, dela i bitar och koka upp med 1 dl vatten och 1 dl socker i ca 5-10 minuter, till rabarbern är mjuk. Mixa den sedan slät. Blanda i 1 msk glukos och låt den svalna. Jag använde samma mängd honung istället och det funkade bra! Vispa två äggvitor till ett fast skum och vänd ihop allt när rabarbermixet har svalnat. Kör smeten i en glassmaskin eller frys smeten i en bunke och vispa varje halvtimme. 
 

Rabarbersorbet