0 Läs mer >>
Har ägnat eftermiddagen åt att baka (börjat med att baka) julgodiset, blev klassisk knäck och ischoklad. 
 
Knäck:
2 dl sirap
2 dl grädde
1 dl strösocker
1 dl farinsocker
en klick smör
 
Koka ihop allt utom smöret i en kastrull, smeten ska bli 125 grader. Rör i smöret och häll i knäckformar. 
 
Sleven som jag slevade smet med ville inte riktigt sammarbeta...
 

Knäck

0 Läs mer >>
Pappersinslagna kolor som smakar vaniljlatte. Behöver jag säga mer? Bästa kombinationen ever. 
 
ca 25 st
 
1,5 dl strösocker
1,5 dl grädde
1,5 dl vit sirap
2 tsk snabbkaffepulver+pyttelite varmt vatten
3 krm riktigt vaniljpulver
ca 1-2 msk smör, tog en klick bara.
 
Blanda socker, grädde och sirap i en kastrull och låt det koka upp. Rör ut kaffepulvret i bara några droppar varmvatten, och rör ner det och vaniljpulvret i kastrullen. Koka en stund, smeten ska nå 122 grader när den är klar. Gör gammalt hederligt kulprov om du inte har en termometer. Rör i smöret, och låt smeten svalna något. 
   Lägg bakplåtspapper i en liten låda, typ matlåda, och häll i smeten. Ställ kallt. När kolan har stelnat, skär i avlånga bitar och klä in dem i rutor av bakplåtspapper. Ät. 
 
 
 
 

 
 
 
 
 

Kaffelattekola