1 Läs mer >>
Ute är det hundra minusgrader och det är så ljust av snön så man nästan behöver ha solglasögon. Jag svarar med att baka en supersomrig, rosamarmorerad sockerkaka i ett försök att skynda på våren lite. Håller alla tummar jag har.
 
Recept:

3 st ägg
2,5 dl socker
1 dl mjölk
100 g smör
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
0,5 msk vaniljsocker
Smultronessence
Röd karamellfärg
 
 
Vispa ihop smör och ägg fluffigt. Blanda ihop mjöl och bakpulver. Ha i mjölken, smöret och mjölblandningen i äggsmeten. Dela upp smeten i två skålar. Ha i vaniljsockret i en, smultronessence efter smak och röd karamellfärg i den andra. Häll i lite smet i taget i en bröad sockerkaksform och dra med en sticka så det blir marmorerat. Grädda i 175 grader i ca 50 minuter. 
 

 
 
 
 
 

Marmorerad smultronso...

1 Läs mer >>
Alltså, denna kakan kvalar lätt in bland de 10 godaste jag bakat. Helt perfekt havrig och vaniljig!
 
Ca 26 kakor:

115 g smör
1,5 dl strösocker
1 vaniljstång 
1 ägg
2,5 dl mjöl
0,5 tsk bikarbonat
1 nypa salt
2 dl havregryn
0,5 dl kokos
1 msk honung
 
Elvispa ihop smör och socker. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna, ha i dem och ägget i smörsockret och vispa pösigt. Blanda ihop de torra ingredienserna för sig. Blanda i honungen i vispet och rör ner de torra ingredienserna lite i taget. Använd en degskopa eller rulla bollar av smeten. Lägg ut på en plåt och platta till dem lite. Grädda i 200 grader i ca 12 minuter.
 
Glasyr:

Lite florsocker
Lite vatten
 
Rör ut lite florsocker med vatten. När konsistensen är bra, ringla den över kakorna. Obs, gör inte detta förräns kakorna har svalnat.
 
 
 

Vanilj och havrecooki...

0 Läs mer >>
Detta receptet kommer från Magnolia Bakery, med istället för chokladknappar använde jag minimarshmallows. 
 
Recept:

2.5 dl vetemjöl
6 msk kakao
0,5 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
150 g smör
2,5 dl strösocker
1 ägg
1 tsk vaniljsocker
Minimarshmallows
 
Blanda mjöl, kakao, bakpulver och salt i en skål. Elvispa smör och socker poröst, vispa i ägget och vaniljsocker. Blanda ihop allt. 
Rulla till bollar och lägg ut nio per plåt, jag använde en degskopa. Lägg på marshmallows och platta till en aning. Grädda ca 10-12 minuter i 180 grader. 
 

 
 
 
 

Cookies med choklad o...

0 Läs mer >>
Nu var det nästan en månad sedan jag gjorde ett inlägg här senast, men det har sina orsaker. Dels har jag jobbat, dels har jag bakat men inte fotat, dels har jag bakat och fotat med bilderna har blivit superfula. Och när jag fotade whoopisen tog batteriet till min kamera slut och laddaren är borta. Bu! 
 
Nåväl. Utgick från ett recept jag hade uppskrivet i min receptsamlarbok och ändrade om lite här var. Receptet på ganachen hittade jag på taseline.
 
Apelsinwhoopies:
1 ägg
0,5 dl farinsocker
0,5 dl strösocker
0,5 vaniljstång
Skalet från en apelsin
Lite salt
2 tsk bakpulver
3 dl mjöl
100g smält smör
0,5 dl mjölk
 
Elvispa ägget med allt socker fluffigt. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna, vispa ner det och det rivna apelsinskalet i äggsmeten. Blanda ihop mjöl, salt och bakpulver i en annan bunke. Ha i mjölk och smält smör i äggsmeten, och vänd försiktigt i de torra ingredienserna. Spritsa ut på bakplåtspapper och grädda i ugnen i ca 10-11 minuter. 
 
Chokladganache: 
150g mörk choklad
1 dl vispgrädde
35g smör
 
Hacka chokladen och värm den tillsammans med grädden försiktigt i en kastrull. När allt har smält, rör i smöret. Låt den stå till sig i några timmar. 
 
Para ihop kakhalvorna, klicka på lite chokladganache, tryck ihop. 
 
 
 
Och det var det. :)
 

Apelsinwhoopies med c...