Kardemummaknyten 2.0

Igår tänkte jag att nu är det minsann dags att försöka sig på ett recept med kokosmjöl istäliet för mandel i macarons. Det gick... *host*...  inte bra. Vi behöver inte prata om det mer alls, men det ledde i slutändan till att jag hade nio stycken äggulor liggande och skräpandes i kylskåpet.
 
Och idag när jag blev sugen på kardemummaknyten kom jag på den brillianta idén att ha alla gulor i degen iställlet för bara fyra som jag brukar ha. Och det blev  ju inte äckligt direkt! Jag utgick från mitt vanliga recept med vissa förändringar och höftningar. Så här gjorde jag och fick 24 st bullar:
 
Recept:
1 pkt torrjäst (ska motsvara 50g vanlig jäst)
1 msk malen kardemumma
1/2 tsk salt
1 dl socker
3 dl mjölk
9 st äggulor
200g mjukt smör
Vetemjöl
 
Häll torrjästen i en bunke, och värm mjölken till 45 grader. Häll mjölken i bunken med torrjäst och rör om. Ha i kardemumma, salt, socker och äggulor och rör om. Ha i ca 6 dl vetemjöl, smöret och arbeta samman till en smet. Fortsätt att hälla i ytterligare mjöl till degen blir mätt. Uppskattningsvis hade jag kanske i en 12 dl mjöl? Degen ska inte vara kompakt utan "lätt" liksom. När degen är fin och har släppt bunken som en liten boll, täck bunken med plastfilm eller en bakhandduk och låt den jäsa en halvtimme. 
 
Fyllning:
200g mjukt smör
0,5 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1,5 msk kardemumma (eller efter smak)
 
Elvispa samman allt.
 
Kavla ut degen lika stort som ett bakplåtspapper och bred på kardemummasmöret på hälften. Allt gick inte åt, så om du vill vara på den säkra sidan och baka sjukt goda muffins: spara en dl från början. Vik sedan ihop degen, och dela upp den 24 stycken remsor som du snurrar ihop. Lägg på plåt och jäs under bakhandduk i en halvtimme. 
 
Blanda sedan samman 3 msk strösocker med 1 msk kardemumma. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö sockerblandningen över bullarna. Grädda dem i 200 grader till de börjar få fin färg.
 
Innan ugnen:
 
Efter ugnen:
 
 

Kommentera här: